BOEK: LAAGJE VOOR LAAGJE

Laagje voor laagje

Het kind écht zien door verder te kijken


In de korte beeldende verhalen ben je getuige van bijzondere ontmoetingen, aangrijpende werkelijkheden en kleine verrassingen in het leven van verschillende basisschoolkinderen. Daarnaast wordt de impact van het systeem om het kind heen belicht en hoe je samen beter kunt kijken naar het kind. Ik laat je zien dat het soms heel simpel is om het kind écht te zien en in die ontmoeting te blijven.

- Astrid –


Kortom, een boek voor iedere professional binnen het onderwijs, die ook ‘laagje voor laagje’ het kind wil leren kennen en ruimte wil maken voor zichzelf om ‘echt te kijken en erbij te blijven’.

Een bijzondere ontmoeting, 37 jaar later.

Het is een prachtige septemberdag. Samen met mijn beste vriendin, Daphne, vertrek ik op weg naar een bijzondere ontmoeting. Een bijzondere ontmoeting 37 jaar later.

Daphne en ik kennen elkaar sinds we bij elkaar in klas 3 van de basisschool zaten. Wat begon als een basisschoolvriendschap groeide uit tot een vriendschap voor het leven.

Waarbij afstand geen rol speelt. De vriendschap die ik met haar had op de basisschool, was voor mij van groot belang. Ik was veel bij Daphne thuis en mocht er ook vaak logeren in de weekenden. Een veilig huis aan de overkant van mijn eigen thuis. Thuis waar ik mij niet veilig voelde. Thuis waar wij niet veilig woonden.....

Nu 37 jaar later ontmoet ik mijn basisschooljuf van klas 3 en 4. De juf, die mij heeft gezien terwijl ik zeer gecontroleerd mijn best deed om niet volledig zichtbaar te zijn.


Klik hiernaast op de foto om verder te lezen over mijn bijzondere ontmoeting.

Publicaties op de Nivoz site, 5e column uit een reeks van 5

Een gloednieuw Laagje voor Laagje verhaal.

Dit keer met als basis, inspirerende uitspraken van het bijzondere gesprek wat ik mocht hebben met Luc Stevens, emeritus hoogleraar orthopedagogiek en oprichter van het Nivoz.

'Zo gauw kinderen de klas binnenkomen, brengen zij een pedagogische opdracht mee voor de school, voor de leerkracht. Die kun je niet onderscheiden in een onderwijskundige en een pedagogische opdracht.' aldus Luc Stevens.

'Het is één opdracht, want het gaat om één kind. En je moet als leraar niet 'iets met pedagogiek' maar iets met jezelf. Kinderen ondersteunen en uitdagen en geloven in het kunnen van het kind.'

Volgens Luc Stevens is een heel belangrijk aspect van mijn functie: docenten terug te brengen naar hun pedagogische opdracht. Want de leerkracht is in veel gevallen van zijn pedagogische opdracht afgedreven en daarmee ongelukkig geworden. Ze willen graag anders werken met kinderen dan de Onderwijsinspectie verwacht. Uiteraard moet worden voldaan aan de eisen van de Onderwijsinspectie, maar dit is best te combineren.


Nieuwsgierig? Klik op de tegel hiernaast om de hele publicatie te lezen op de Nivoz site.


Publicatie op de Nivoz site, 4e column uit een reeks van 5.


Een gloednieuw Laagje voor laagje verhaal.

'Heeft zij me nu een uur lang voorgelogen? Ben ik er ingetrapt? Ik begrijp het niet.'

Als het gedrag van het kind, je laat twijfelen over je eigen handelen. Herkenbaar?


Klik op de tegel hiernaast om de hele publicatiete lezen op de Nivoz site.

Publicatie op de Nivoz site, 3e column uit een reeks van 5.


Een gloednieuw Laagje voor laagje verhaal op de Nivoz site.

Ik ben door de redactie gevraagd om een reeks van 5 columns te schrijven. Een mix van bestaande en nieuwe Laagje voor laagje verhalen.

In dit verhaal wordt duidelijk hoe belangrijk het is dat je de juiste woorden gebruikt. Afstemming, zicht op het kind en goed luisteren naar wat je hoort en ziet is van belang.


Klik op de tegel hiernaast om de hele publicatie te lezen op de Nivoz site.

Publicatie op de Nivoz site, 2e column uit een reeks van 5


Het tweede verhaal wat geplaatst is, is wederom een verhaal uit het boek Laagje voor laagje. Verhalen over het zichtbaar maken van het kind binnen het onderwijs. Over pedagogisch tact, vertrouwen, zelfvertrouwen, eerst het kind écht zien en daarna pas de leerling. Pedagogische miniatuurtjes. Bijzondere ontmoetingen en aangrijpende werkelijkheden.

In dit verhaal wordt zichtbaar hoe wezenlijk het is dat je verder kan kijken dan het gedrag van het kind. En wat voor moois er dan uit kan komen.


Klik op de tegel hiernaast om de hele publicatie te lezen op de Nivoz site.

Publicatie op de Nivoz site, 1e column.


Mag ik een hengsel van jouw tas? is een van de 22 verhalen uit  het boek 'Laagje voor laagje, het kind écht zien door verder te kijken'.

Verhalen over het zichtbaar maken van het kind binnen het onderwijs. Over pedagogisch tact, vertrouwen, zelfvertrouwen, eerst het kind écht zien en daarna pas de leerling. Pedagogische miniatuurtjes. Bijzondere ontmoetingen en aangrijpende werkelijkheden. Naast deze publicatie zullen er de komende 5 weken, nog 4 verhalen geplaatst worden op de Nivoz site.Het betreft een mix van bestaande verhalen uit 'Laagje voor laagje' en nieuwe verhalen.


Klik op de tegel hiernaast om de hele publicatie te lezen op de Nivoz site.

24 mei 2020, Publicatie op de NIVOZ site.


Via een online gesprek had ik een bijzondere ontmoeting met Rob van der Poel (publicaties, marketing en communicatie NIVOZ).

Daaruit ontstond een interview wat Rob heeft weergegeven in onderstaande publicatie:


Laagje voor laagje, om de ogen te openen: ‘Omdat deze kinderen in iedere klas kunnen zitten’.


Laagje voor laagje bevat korte beeldende verhalen, pedagogische miniatuurtjes, tactvol en onttrokken aan het leven van een gepassioneerde onderwijskracht. ‘Ik kan elke dag wel een verhaal schrijven, het is zo bijzonder om dit te doen,’ vertelt ze mij via een digitale verbinding.

Ze wijst naar de stoel aan haar linkerkant. ‘Kijk, hier laat ik het kind dan zitten. Naast me, aan de kant die het dichtst bij mijn hart zit.’

Het online gesprek met Astrid Bakker-Reber is er een van bijzondere verhalen en pedagogische ervaringen. Ze heeft er 22 gebundeld in een boek 'Laagje voor laagje,het kind écht zien door verder te kijken'. De komende weken deelt ze er een aantal ter inspiratie, als motivatie en om leraren te activeren.

‘Omdat deze kinderen in iedere klas kunnen zitten,’ schrijft ze in het voorwoord.

Rob van der Poel sprak haar ter introductie van de serie.


Klik op tegel hiernaast om de publicatie te lezen op de NIVOZ site. 


Inspirerend gesprek.

Op 7 januari 2020 mocht ik een inspirerend gesprek hebben met wethouder Roks van IJsselstein. Hij heeft o.a. onderwijs, welzijn en jeugd in zijn portefeuille. We hebben gesproken over mijn droom, mijn missie: 'Eerst het kind en dan de leerling', zoals Luc Stevens dat zo mooi verwoord. Aan de hand van mijn uitklapbare 'praatplaatje' hebben we o.a. gesproken over de kansen die er liggen als er bijvoorbeeld meer verbinding zou zijn tussen Welzijn en Onderwijs. Kortom een zeer inspirerend gesprek.

Ik heb hem mijn boek mogen overhandigen. Laten we het gesprek op gang houden.

Boekpresentatie.

Op 4 december 2019, tijdens de vergadering van het College van Bestuur, schoolleiders en stafmedewerkers van stichting Trinamiek, werd het boek 'Laagje voor laagje' gepresenteerd in het bijzijn van Luc Stevens, emeritus hoogleraar orthopedagogiek en oprichter van het NIVOZ.

Het eerste exemplaar mocht ik aan Luc Stevens overhandigen. Wat een eer was het, dat hij aanwezig was bij dit speciale moment.

Zijn woorden na het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar:

'Het is een eer om hier te zijn. Want wat je laat zien, is dat het verhaal de drager is van het pedagogisch werk, van het onderwijswerk en dat is niet het verhaal van ons, van de leraar. Maar dat is het verhaal van de leerling. Het verhaal van de leerling is de drager van ons onderwijswerk. Als je daar van uit gaat, heb je meteen minder problemen.'

Op 5 juni 2019 had ik een hele bijzondere ontmoeting met Luc Stevens, emeritus hoogleraar orthopedagogiek en oprichter van het NIVOZ.

In het boek Laagje voor laagje staat een samenvatting van dit boeiende gesprek.

‘Door de wetenschap is het pedagogische stuk binnen het onderwijs aan de aandacht onttrokken. Onbedoeld en ongewild’, zo zegt Luc Stevens in een interview met mij.

Luc Stevens is emeritus hoogleraar orthopedagogiek en oprichter van het NIVOZ(Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken).

We leven in een prestatiegerichte maatschappij en mede dankzij behoefte aan overmatige controle van de overheid gaat het binnen het onderwijs steeds meer om cijfers, meetbaar maken, verantwoorden en presteren.

‘Door deze houding lijkt pedagogiek en onderwijs uit elkaar getrokken; thuis wordt opgevoed en onderwijs krijg je op school. Waar is het kind? Het begint bij het kind en dan pas de leerling’, zo stelt Luc Stevens.


Steeds vaker zien wij kinderen die opgroeien in moeilijke omstandigheden; met onrust, onduidelijkheid of onveiligheid. Zij missen thuis de warmte, waardering, ondersteuning en duidelijkheid. Op dat moment is er aandacht nodig voor dat kind. Het vraagt om ondersteuning in het groot worden. Want ook dit kind wil, net als ieder kind, naar de volwassenheid en wil zich ontwikkelen.

Ieder kind brengt een pedagogische opdracht met zich mee, vanaf het eerste moment dat het de klas binnen komt. Het start met de goede relatie, tussen de leraar en het kind. Het kind is geïnteresseerd in wie die persoon voor de klas is. In de relatie; word ik erkend, herkend en begrepen? Het begint dus met pedagogiek.

bbelklik hier om uw eigen tekst toe te voegen.